Om du någonsin har köpt en bil eller hjälpt någon annan att köpa en begagnad bil så är du väl medveten om hur viktigt beslutet är. Det är många saker man bör göra innan man fattar ett slutgiltigt beslut, men det kan vara riktigt överväldigande även om man redan har testat allt förut. Många upplever dessutom senare att de skulle ha undersökt dittan och dattan innan de köpte sin bil. För att hjälpa dig och andra i samma situation att göra rätt val har vi här sammanställt en lista över fyra saker att tänka på innan man köper begagnade bilar.

Först och främst måste du ta reda på precis vad du behöver i en bil. Vill du att den ska ha sätesvärmare? Bara fram eller även i baksätet? Vill du ens ha säten där bak eller finns det någon du hellre skulle vilja använda utrymmet till? Ska högtalarna vara bra? Är de verkligen nödvändiga, eller rättare sagt: hur mycket pengar vill du ge för dem?

En annan sak är om det enskilda varumärket är viktigt för dig, eller om du bara vill ha en bra bil som kör som den ska, är bekväm nog och har alla saker du absolut behöver i en bil. Vad är skillnaden egentligen mellan en begagnad Toyota och en begagnad Fiat? De flesta har vissa preferenser som vanligtvis härstammar från deras barndom eller tidigare köp, men försök att se det hela lite mer objektivt så att du kan göra ett bättre köp.

Om du har pengar till en ny bil, så är det självklart också något du kan ta i åtanke ta innan du fattar ett slutgiltigt beslut. Det finns fördelar och nackdelar med båda delarna och därför är det något du själv måste bestämma dig för. Om du vill köpa något som är bra för miljön är en elbil som exempelvis Tesla S ett utmärkt alternativ, men det är också en något dyrare investering. Bara tiden kan visa om det lönar sig i slutändan, men miljömässigt är det i alla fall en bra investering.

Sist men inte minst, bör du överväga om det är bättre att inte köpa någon bil alls. Det mesta kan levereras idag, som bland annat matvaror, så varför inte byta ut bilen med en cykel istället? Det är mycket billigare och hälsosammare att köra runt på – både nu och i år framöver. Det kan man inte ens kalla för en en investering då man faktiskt sparar pengar istället för att spendera pengar.